Karneval i Rio de Janeiro

Man kan roligt kalde karnevallet i Rio de Janeiro for traditionsrigt. Det kæmpestore karneval i Brasiliens største by har været afholdt siden 1723 og er i dag verdens absolut største af sin slags.

Mange andre byer rundt omkring i verden har forsøgt at kopiere det berømte Rio-karneval med ganske pæn succes, men den ægte vare finder man kun i Rio en gang om året. Karnevallet i Rio afholdes hvert år, typisk i februar eller marts, og løber over fem dage og fire nætter. Og faktisk er det så stort, at man også i andre byer i Brasilien kan opleve karnevallet.

Men Rio er centrum for begivenhederne, og byen er i disse dage et sandt orgie i farver, parader og dansende glade mennesker i opfindsomme, farverige – og indimellem også meget sparsomme – kostumer.

Er man i Rio under karnevallet og vil man have en puster kan man leje en bil og tage på ture ud af byen. Man skal dog huske, at det er en god idé at få en bil med aircondition eller måske endda Færdigskåret solfilm, da det er varmt og solen er skarp i Sydamerika på denne tid af året.

Samba i gaderne

Når karnevallet afholdes er det umuligt at undgå at løbe ind i festglade mennesker. Sambamusikken brager ud gaderne, og der er flere hundrede bands, som benytter muligheden til at spille deres musik fra gadehjørner og små scener overalt i byen. Der danses på livet løs – både under åben himmel, men også indendørs til de mange fester, der løber af stablen fra fredag til onsdag.

I Sambadrome Marquês de Sapucaí (også kendt som Sambadromen), der er et område bygget specielt til paraderne, kan man komme helt tæt på det gigantiske show, hvor sambaskolerne fra forskellige divisioner konkurrerer om at vinde karnevallets førstepris. Her koster det dog penge at få en plads på tribunen, og priserne varierer fra cirka 100 kroner til 800 kroner for de dyreste pladser.

Dronninger og prinsesser

Hvert år kåres også karnevallets dronning, mens anden- og tredjepladsen i den konkurrence får titler af første og anden prinsesse. Der findes også mange arrangementer på hotellerne, hvor man selv kan være en del af festlighederne, hvis man kommer udklædt. Så måske er det en idé at bruge de grå og triste måneder i januar og februar til at sy et karnevalskostume og på den måde blive helt klar til at blive en del af en verdens største folkefester.

Vil man opleve den folkefest, som karnevallet i Rio er, anbefales det at bestille hotel i god tid, da det ellers kan være meget svært at finde overnatningsmulighed i perioden. Der findes dog også rigtig mange rejsebureauer, som arrangerer karnevalsture til Rio som pakkerejser med både fly, hotel og billetter til de store parader.