Sydamerika er et enormt område med mere end 420 millioner indbyggere og en spændende historie, som vi ville kunne skrive flere bøger om. Men til at starte med nøjes vi med at dykke ned i tre af de ting, som vi finder mest interessante i Sydamerika: Andesbjergene, regnskoven og UNESCO verdensarvene i Brasilien og Peru.
Andesbjergene er den længste bjergkæde i verden. Bjergkæden er ca. 7000 km. lang og bjergkæden topper med Cerno Aconcagua bjerget i Mendoza-provinsen i Argentina. Bjerget er 6962 meter højt, hvilket gør det til det højeste bjerg på den sydlige halvkugle.
La Paz i Bolivia anses som den højest placerede administrative hovedstad i verden med sin beliggenhed 3640 m. over havet. Derfor er det normalt, at man kan blive svimmel, hvis man som turist rejser direkte til byen.
Faktisk kan de lokale selv blive svimle, og derfor benytter de lokale kokablade, som hjælper mod blandt andet svimmelsyge. Kokablade bliver også brugt mod sult og ekstrem kulde om vinteren samt til at komme i kontakt med Moder Jord, som kaldes Pachamama i Bolivia.
Omkring Andesbjergene bruges koka også til afgrøde, og siden 1859 er det lykkedes at isolere kokain fra kokablade, som senere er blevet til et af de mest populære rusmidler. Derfor er der i nyere tid opstået stor debat om narkotikalovgivninger, som blandt de lokale kokabønder protesterer mod i La Paz.
Brasilien er det land i verden, som har flest steder på UNESCOs Verdensarvsliste. På listen kan du blandt andet finde Serra de Capibara nationalparken, som ligger i det nordøstlige Brasilien, hvor man tidligere har fundet forhistoriske artefakter. De historiske byer Olinda, São Luis, Ouro Preto, Salvador de Bahia, Diamantina og Guiás er også alle på UNESCOs Verdensarvsliste.
Vi bliver i Sydamerika i forbindelse med landet på andenpladsen på listen over lande med flest repræsentationer på Verdensarvslisten. Her er der tale om Peru med tolv UNESCO Verdensarv inklusiv den gamle bydel i Lima, de arkæologiske udgravningeri Chavín samt den præ-columbianske by Machu Pichu.
Regnskove dækker mere end 30 procent af Sydamerika, og regnskoven i Amazonas er den største tilbageværende regnskov i verden, og det er også den største resterende naturlige ressource i verden. Faktisk udgør regnskoven i Amazonas mere end 50 procent af de resterende regnskove i verden.
Amazonas regnskoven breder sig ud over ni forskellige lande i Sydamerika. Disse lande er Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Fransk Guyana, Guyana, Peru, Surinam og Venezuela. Regnskoven står overfor en alvorlig trussel med enorm skovrydning i områder som fx Peru. I den peruvianske del af Amazonas regnskoven er der siden 2002 blevet fældet to millioner hektarer. Dette svarer til, at der bliver fældet et område på størrelse med Lolland hvert år i Amazonas regnskoven i Peru. Forhåbentligt vil det stigende fokus på miljøbevidsthed få sat en stopper på dette i den nærme fremtid.