Bedste mad i Sydamerika

Brasilien, Argentina og Columbia er ofte nogle af de mest omtalte lande i Sydamerika, men hvis du elsker mad, så kan det være, at du bør tage en tur forbi Bolivia eller Peru i stedet. Det er i hvert fald i disse to lande, at du kan sætte tænderne i noget af det lækreste mad på hele kontinentet.

Tro det eller ej, det er en dansk kvinde ved navn Kamilla Seidler, som er køkkenchef i en af de bedste sydamerikanske restauranter. Men du skal ikke forvente frikadeller og flæskesteg.

Seidler har tidligere udtalt, at styrken i den bolivianske gastronomi kommer fra landets streetfood kultur. Seidler står i spidsen af Gusto, som ligger i den bolivianske by La Paz. Her kokkererer Seidler og resten af personalet 100 procent bolivianske retter, så de lokale forretningsmænd kan nyde gavn af deres produkter kan blive brugt til madlavningen. Gusto er nemlig et af de mange projekter i iværksætter og kokken Claus Meyers fond, som hedder Melting Pot Bolovia. Dette er de dansk investeringsfond til udviklingslande, som investerer i kommercielle bæredygtige projekter, som fx Gusto i vækstlande som Bolivia.

Det kan godt være, at kokken er dansk hos Gusto i Bolovia, men hos Central i Lima i Peru er kokken resturantens peruvianske grundlægger Virgilio Martinez Veliz. Tidligere på året blev verdens 50 bedste restauranter udnævnt af The World’s Best Resturant Academy ved en stor begivenhed i den spanske by Bilbao, og her blev Central valgt som den sjette bedste restaurant i verden og den bedste restaurant i Sydamerika.

Central er langt fra den eneste spektakulære restaurant i Lima. Du kan blandt andet også nyde frokost med en udsigt ud over en mere end 2000 år gamle præcolumbianske pyramide ved at reservere et bord hos Huaca Puccllana.

Tidligere kunne du læse om Claus Meyers projekt i Bolivia, og nu er turen kommet til Gastón Acurio, som er det peruvianske svar på den danske kok. Acurio har mest stor succes formået at fornye det peruvianske køkken, og du kan nyde hans lækre mad Astrid y Gastón, som Restaurant Magazine tidligere har kåret til den bedste restaurant i Latinamerika. Acurio står også bag de mest populære sandwichs i Lima, som du kan nyde i den populære restaurant La Lucha, hvor der også bliver serveret friskpresset juice i mange forskellige udgaver.