Der bor ca. 420 millioner personer i Sydamerika, som strækker sig ud over et område på omkring ca. 17,8 mio. km². Der er tolv lande Sydamerika og tre ikke-uafhængige territorier. De tolv lande er Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay og Venezuela. De tre ikke-uafhængige territorier er Falklandsøerne, fransk Guyana og South Georgia & South Sandwich Islands.
Disse lande og ikke-uafhængige territorier ligger på verdens fjerdestørste kontinent, som byder på høje bjerge, enorme floder, regnskov og ørken. Faktisk kan du besøge Atacamaørkenen i det nordlige Chile, som er det tørreste sted i hele verden. Her kan man blandt andet finde mange mineraler som fx kobber.
De fleste personer i verden lærer i skolesystemet, at der findes syv kontinenter i verden: Asien, Afrika, Oceanien, Antarktis, Europa, Nordamerika og Sydamerika. Nordamerika og Sydamerika bliver mest af alt delt op geografisk set, da størstedelen af Nordamerika ligger på den nordlige halvkugle og størstedelen af Sydamerika ligger på den sydlige halvkugle.
Den geografiske grænse mellem de to kontinenter er Isthmus i Panama, som er det smalle stykke land, der ligger mellem Stillehavet og det Caribiske Hav. Området omkring grænsen mellem Panama og Colombia, som breder sig ud over ca. 100 kilometer er kendt som Darién Gap, da det er ”hullet”, som ikke gør det muligt, at den pan-amerikanske landevej (Pan-American Highway) kan nå helt fra det nordlige Alaska til det sydligste punkt i Argentina.
Nogle personer mener, at Amerika er et stort superkontinent, som derefter er delt op i subkontinenter. Her debatteres der på ny om underinddelingen er i nord, central og syd eller blot nord og syd.
Dette er en teori, som især bliver fuldt i de lande, der ligger i den sydlige del af superkontinentet Amerika. Her henvises der til at navnet Amerika, som dækker over hele jordmasser, har sin oprindelse i den europæiske koloniser Amerigo Vespucci, som udforskede Amerika efter at Christopher Columbus havde opdaget det i 1492.
”Amerika” er en latiniseret udgave af Vespucci’s fornavn og det blev brugt til to kort, som blev illustreret tilbage i 1507. På begge kort står der ”Amerika” over det område, som mange i dag anser som Sydamerika. Omkring år 1537 blev disse kort brugt til at henvise til Amerika, som et stort superkontinent og derfor er der i dag mange, som henviser til Amerika som et stort superkontinent i stedet for opdelingen af Nordamerika og Sydamerika.